Šport

4 nasveti, kako otroka naučiti voziti kolo

Učenje otroka vožnje s kolesom

Vožnja s kolesom je nekaj najbolj zabavnega, s čimer se sreča vsak otrok. Tako kot prvi koraki mu tudi prvi metri na kolesu predstavljajo kar nekaj težav, a ko končno uspe, sledi le še zadovoljstvo in raziskovanje okolice. Učenje vožnje s kolesom je navadno sestavljeno iz več korakov.

Nekoč jih nismo imeli prav dosti na izbiro. Kako dodatno kolesce ali tricikel, nekaj padcev, pa je šlo. A tokrat smo za vas preverili, kako otroka naučiti voziti kolo, da bo do te veščine prišel s kar najmanj stresa. No ja, bodimo pošteni, vi tudi.

1. Vpeljite ga v svet kolesarjenja

Vsekakor je za začetek dobro, da malčka spoznate s svetom koles in vožnje na dveh kolesih. To lahko storite s pomočjo otroškega sedeža na kolesu, kjer ga vozite v vrtec ali na kakšen lep izlet. V zadnjem času so precej priljubljene tudi prikolice za kolo, a o tem danes ne bomo.

Pokažite mu kolo, naj vidi, kako deluje, zakaj se kolesa sploh vrtijo. Kasneje bo precej lažje, ko ga boste posadili na njegovo prvo kolo, ne glede na to, kakšno bo.

2. Prvič na kolesih

Za prvo kolo izberite nekaj primernega letom otroka. Sploh ni neke jasne smernice, kdaj otroka prvič posaditi na kolo. Pa saj veste, kako je. Tudi hoditi so nekateri začeli prej, drugi kasneje, in prav nič drugače ne bo s kolesom.

Za najmlajše bo tako verjetno najboljša izbira tricikel, za nekoliko bolj samostojne pa seveda poganjalec. Gre za sila priljubljen prvi korak v svet kolesarstva, saj pri njem ni nevarnosti, da bi otrok zaradi neravnotežja padel. Poganjalec nima pedal, otrok pa se odganja od tal kar z nogami.

Na ta način se krepijo njegove motorične sposobnosti ter krepi telesna vzdržljivost. Obenem se razvijajo tudi mišice in občutek za položaj na kolesu. Prehod s poganjalca na običajno kolo je najboljša opcija.

3. Pravo kolo

Za prvo pravo kolo boste verjetno izbrali takšno s pomožnimi kolesci. To je je sicer precej naravna pot, ko govorimo o učenju vožnje s kolesom, a otroci s poganjalca velikokrat prestopijo kar na kolo brez pomožnih kolesc, saj predhodno razvijejo dober občutek za ravnotežje.

Pomožna kolesca namreč precej upočasnijo potek učenja. Bodite pozorni na to, da boste izbrali ustrezno velikost kolesa. O tem se pozanimajte pri prodajalcu, ki vam bo znal najbolje svetovati.

4. Poznavanje pravil in varnost

Zelo pomembno je, da ste ob vožnji s kolesom vedno ob otroku. In ne le zaradi varnosti, pač pa tudi zato, da mu razložite vse potrebno o pravilih vožnje s kolesom. Vožnja po kolesarski stezi, vožnja po desni strani, previdnost pri prečkanju ceste, prometni predpisi in umirjena vožnja.

Čeprav je vožnja s kolesom za vašega otroka zabavna, pa se mora zavedati, da je lahko tudi nevarna. Prav tako otroka čimprej navadite na nošenje kolesarske čelade in mu razložite, zakaj je to izjemno pomembno za njegovo varnost na kolesu.

Pa še nekaj podrobnosti, ki jih morda ne poznate ali ste nanje z leti pozabili:

  • Otrok se lahko do svojega 6. leta s kolesom vozi zgolj po pešpoteh ali denimo na dvorišču in podobnih lokacijah, kjer se ne odvija promet.
  • Na cesto lahko zapelje šele z osmimi leti in opravljenim kolesarskim izpitom.
  • Kolesarska čelada je obvezna za otroke do 14. leta starosti.