Zdravje in prehrana

5 priporočil za krepitev imunskega sistema

Krepitev imunskega sistema

Naš imunski sistem je kot vojska, ki telo brani pred vdorom zunanjih sovražnikov v obliki virusov in bakterij. In enako kot velja za vojsko, da bo ta močna, če bo dobro nahranjena in vzdrževana, je tako tudi v primeru imunskega sistema.

Zanj je potrebno skrbeti na različne načine, da bi bilo še posebej v hladnejših mesecih za naše zdravje optimalno poskrbljeno. Imunski sistem lahko okrepimo in vzdržujemo na različne načine, prav vsak od teh pa doda svoj kamenček v mozaik popolne obrambe telesa.

1. Hrana za imunski sistem

Ko je govora o hrani in povezavi z imunskim sistemom, je potrebno najprej povedati dvoje. Debelost, ki je posledica nezdravega prehranjevanja, je vsekakor signal, da imunski sistem ni v najboljši formi. Enako pa velja za podhranjenost, saj v tem primeru telo nima na voljo vsega tistega, kar potrebuje.

Najboljša hrana v tem primeru bo sezonska. Tako so se prehranjevali že nekoč, saj so jedli le tisto, kar je zraslo na njivi ali vrtu. To pomeni, da je bila hrana vedno sveža, bogata z vitamini in minerali, hkrati pa je potrebno opomniti, da naj se na meniju namesto mastnih zrezkov raje znajdejo ribe.

2. Vitamini

S slabimi prehranjevalnimi navadami telo stradamo pomembnih vitaminov, še posebej najbolj znanega med njimi. To je seveda vitamin C, ki je vedno na sporedu, kadar pride do prehlada ali gripe. A zakaj bi za zadosten vnos poskrbeli šele takrat?

Bolj smotrno bi bilo imunski sistem krepiti, še preden sploh pride do bolezni. V tem primeru najverjetneje do nje niti ne bo prišlo ali pa bo ta minila precej hitreje in z manj izrazitejšimi simptomi. Uživajmo citruse, pa tudi drugo sadje in zelenjavo, še posebej tisto temnejših barv.

3. Minerali

Moč imunskega sistema pa ni odvisna zgolj od vitaminov. Tu so še pomembni minerali, kot so železo, selen in cink. Vsak zase prinašajo določene koristi za naše zdravje, pri čemer velja izpostaviti, da lahko vse tri najdemo v živilih.

Železo najdemo v večjih količinah, in sicer v svinjskih in telečjih jetrih, pa tudi v konjskem mesu. Tudi selen najdemo v telečjih jetrih, pa v sardelah in denimo špargljih ter brazilskem oreščku. Cink je izjemno pomemben mineral za krepak imunski sistem. Tega zaužijemo skupaj z ostrigami in drugimi morskimi sadeži ter s črnim fižolom, brazilskim oreščkom in gršim jogurtom.

4. Probiotiki in prebiotiki

S probiotiki poskrbimo, da v telesu nastanejo pogoji, ki niso najbolj ugodni za razvoj slabih bakterij. Hrana, ki služi v ta namen, je zagotovo kislo zelje, repa ter fermentirani mlečni izdelki. Jogurt, sir, sirotka, skuta, kefir in podobno.

Probiotiki in prebiotiki

S probiotiki v telesu preprečimo razvoj slabih bakterij.

Prebiotiki na drugi strani pa so neprebavljeni deli hrane in jih sestavljajo prehranske vlaknine, ki ugodno vplivajo na našo prebavo. Te najdemo v sadju, zelenjavi in polnozrnatih izdelkih. Probiotiki in prebiotiki na ta način močno pomagajo tudi imunskemu sistemu.

5. Gibanje

Če kaj, potem je gibanje, vadba ali kak resnejši trening močan zaveznik imunskega sistema. Če je naše srce v dobri kondiciji, je tako navadno tudi z imunskim sistemom. Ob tem pa dodajmo še svež zrak, potenje in odstranjevanje toksinov iz telesa, in imamo popolno kombinacijo.