Partnerstvo

Notranja osvetljava v domovih

Pomen razsvetljave v domovih

Razsvetljava v domu spremeni razpoloženje v prostoru, prav tako pa vpliva na to, kako človek zaznava velikost prostora. Namestitev in tip svetil sta pomembna vidika notranje (in kar se razsvetljave tiče, tudi zunanje) opreme in delujeta v povezavi z izbiranjem barv prostora, velikostjo prostora, razpoložljivostjo naravne svetlobe in izbiro pohištva. Elementi, ki se združijo, ko je dosežena prava osvetlitev, pretvarjajo prostor v brezhibno kombinacijo funkcionalnosti in stila.

Upravljanje barv v prostoru.

Uporaba primerne razsvetljave lahko doda ali odšteje svetlobo splošni barvi prostora ali pa se nanaša na samo tiste površine, ki jih svetloba želi izboljšati. Temnejše barve naredijo sobo manjšo in utesnjeno, medtem ko svetle stene naredijo obratno. Iluzija prostora je definirana s svetlobo, ki se odbija od površin sten. Nekatere vrste razsvetljave pomagajo pri tej iluziji z nadaljnjim osvetljevanjem zidov. Poleg tega lahko smerna osvetlitev, kot je tirna svetilka, zmehča barve sten. Obstaja tudi vgradna razsvetljava, ki ima mehak sijaj navzdol, takšno svetilo osvetljuje tla, ne stene. To je v nasprotju s svetilkami, ki so središča prostora in zagotavljajo prostorsko osvetlitev ali stensko razsvetljavo. V obeh primerih lahko to vpliva na to, kako izgleda prostor ob določeni svetlobi.

Usmerjena osvetlitev


Razsvetljava v prostoru omogoča osvetlitev celotne sobe ali pa izpostavlja zelo specifične elemente. Osvetlitev samo določenih predmetov je odličen primer pozicijske razsvetljave. Nastavljive vratove in svetilke, obešene s stropa, je mogoče usmeriti na specifične elemente, kot so stenske poslikave, vaze s cvetjem na vhodni mizi ali na vrh vrta ali kuhinjski otok. Razmislite tudi o namestitvi takšnih svetil na stene. Posebni okviri za slike in ogledala imajo tudi vgrajeno osvetlitev, ki označuje določena območja na steni. Vgradna razsvetljava se lahko uporablja v nadstropjih in stropih za ustvarjanje vertikalnih žarkov, v nasprotju s splošnim žarom osrednjih svetil, ki visijo s stropa.

Funkcionalnost

Glavna vloga razsvetljave (tako zunenje kot notranje) je funkcionalnost. Osvetlitev mora služiti namenu, ali pa je preprosto zapravljanje električne energije. Lestenci se ne uporabljajo samo v velikih, odprtih preddverjih, vhodih in prostorih zaradi njihove osrednje tematske postavitve, ampak tudi zato, ker zagotavljajo odlično osvetlitev prostora. Zidne lučke vizualno dodajo dolžino in velikost vhodne dvorane, kot tudi osvetlijo pot. Upoštevajte slog razsvetljave, ki ga želite zagotoviti, da boste za nastavitev dobili najboljši smerni ali luminescentni tip. Poglejte si posebno razsvetljavo za pisalne in druge delovne prostore, kjer je funkcionalnost pomembnejša od splošne osvetlitve prostora.

Tako naravna kot umetna razsvetljava pomagata pri iluziji velikosti prostora. Za temnejšo sobo poiščite načine, kako pritegniti bolj naravno svetlobo. Če v prostoru ni dovolj osvetlitve, se boste počutili utesnjene, imeli boste občutek, da je soba temnica. To se še poslabša zaradi pohištva, kot so miza, kavč, in stoli v manjših prostorih. Kotne svetilke, stenska svetila in centralno obešene luči na stropu pomagajo razsvetliti prostor, če naravna osvetlitev ni na voljo in pomaga ustvariti vizualno večji prostor. To velja za vse prostore – doma ali v pisarni. Naravna osvetlitev je bolj primerna od umetne razsvetljave, saj bolje odseva barve in dodaja vizualnemu prostoru svetlobo, tako da se odbija od odsevnih površin. Razmislit o življenju v prostorih, ki imajo strešna ali velika okna, če želite več naravne svetlobe in ne uporabljajte zaves, da omogočite največjo količino svetlobe iz vašuh trenutnih oken.