Partnerstvo

5 sprememb v prvem letu po poroki

5 sprememb po poroki

Poroka je dogodek, ki nam spremeni življenje. Pa nam ga res? Na bolje ali na slabše? O tem, kar sledi po tem, ko ženin in nevesta razrežeta poročno torto, smo se pogovarjali z dvema priznanima družinskima terapevtoma. Zaupala sta nam vse ne tako zelo lepe podrobnosti zakonskega življenja prvo leto. Kaj se lahko torej spremeni?

1. Metuljčki

Poznate tisti Emoji s srčki namesto oči, ki je zelo priljubljen pri ljudeh, ki so resnično navdušeni, oziroma jim je neka stvar tako zelo všeč? Življenje tik pred poroko lahko v večini primerov opišemo kar tako. Ko se soočite z pred nekaj meseci še povsen nepričakovano rutino zakonskega življenja, bo Emoji s srčastimi očmi zamenjal Emoji z ravnimi usti, ki ne izraža nobenega posebnega navdušenja.

In veste kaj? To je čisto normalno, pravita vprašana družinska terapevta.

Ko romantično razmerje napreduje skozi leta, naši možgani proizvedejo vedno manj hormona, ki v nas povzroči občutek da je naš partner popoln. Partnerji, ki tega povsem normalnega procesa ne razumejo, lahko lažno verjamejo, da je njihov zakon v težavah in pogosto poiščejo pomoč terapevta.
Partnerstvo skozi čas torej ni več samo zaljubljenost, z leti preide bolj v prijateljstvo in medsebojno zaupništvo.

2. Prepiri

Ste pripravljeni na injekcijo resničnosti? Poroka kot dogodek v nobenem pogledu ne bo izboljšala vašega odnosa, naredila ga bo samo drugačnega. Mnogo parov se poroči z idejo, da bojo po poroki njihovi problemi in nesoglasja kar čudežno izginila. Po tistem obdobju medenega mesca se mladoporočenci po večini začnejo še bolj prepirati. Po večini pride do težkih pogovorov glede denarja, spolnosti in družine. Kar naenkrat njegovi ali njeni starši niso več super in se vmešavajo, seks ni več popoln, pojavijo se nesoglasja glede tega, koliko denarja vsak partner prispeva v gospodinjstvo, itd.

3. Družina

Ko izjavite tiste beside "Jaz vzamem tebe" začnete s partnerjem deliti več kot pa samo priimek. Kot smo omenili zgoraj, kar naenkrat lahko pride do "vmešavanja" staršev in drugih družinskih članov v zakonsko življenje, saj ste sedaj uradno del njih. Posebej problematični so prazniki, ko vsi želijo, da družina preživi čas skupaj.
Terapevta sta nam tukaj dala dober nasvet:

"Ko začenjate gojiti zamero do tašče ali tasta, ki se po vašem mnenju vmešavata v vaš odnos, pomislite, da sta ravno onadva naredila in vzgojila osebo, ki jo imate radi."

Seveda pa se morajo tudi staršem postaviti meje. Do nesoglasij prihaja predvsem med ženo in taščo, saj slednja velikokrat najbolje ve, kaj je dobro za njenega sina. Velikorat se moški znajde kar nekje vmes, saj je še preveč navezan na svojo mati, da bi ji lahko povedal kaj je prav in kaj ne. Resen pogovor in mirni živci pri izražanju občutkov bodo tukaj naredili čudeže. O podobnih tegobah so sicer najbolje zapisali na portalu OnaPlus (povezava do prispevka https://www.onaplus.si/kaj-sem-ji-storila), veliko pa ima o toksičnih odnosih med materjo in sinom povedati tudi Miha Mazzini.

4. Zabava

Marsikdaj si predstavljamo zakon kot sliko moža na kavču pred televizijo ali s prijatelji na pivu in žene za likalno desko ali štedilnikom. In čeprav je to kdaj realna slika, ni potrebe da je vedno tako. Ne pozabite na zmenke, skupna potovanja in skupne hobije. Počnite nekaj skupaj vsaj enkrat na teden.

5. DOM

Če do poroke nista živela skupaj, imate sedaj permanentnega cimra oz. cimro. Predvsem tukaj pride do največjih problemov, saj se ljudje, ki so živeli sami težko prilagodijo na še eno osebo v gospodinjstvu. Pogovoriti se je treba o času, ki ga boste preživeli skupaj, kdo bo opravljal katera opravila in podobno.

Prilagoditve bodo seveda potrebne od obeh partnerjev: oba se morata potruditi, da bo zakon srečen in – uspešen.