Intima

Kako alkoholizem prispeva k spolni disfunkciji?

Alkohol in spolnost

Alkoholizem je kronična, progresivna bolezen, na katero vplivajo okoljski, psihološki in genetski dejavniki – zanj so značilni obsedenost s pitjem alkohola ter nezmožnost prenehanja piti alkoholne pijače, kljub škodljivim posledicam. Progresivna pomeni, da se sposobnost zmernega uživanja alkohola sčasoma poslabša.

Alkoholizem povzroča tako psihično kot fizično odvisnost. Oseba, ki prekomerno uživa alkohol, postane preokupirana s slednjim in posveča manj pozornosti svojemu življenju.

Kako alkohol vodi do težav v spolnosti?

V naši kulturi veliko ljudi spije kozarec vina, da se sprostijo. Težava je v tem, da je alkohol dejansko »depresivna pijača« in zmanjša spolno željo in poslabša razpoloženje. Zaradi tega pretirano pitje sorazmerno poveča tveganje za spolno disfunkcijo. Več o spolni disfunkciji boste našli na portalu www.erekcija.si.

Največja težava je, da lahko majhna količina alkohola prispeva k spolni želji, hkrati pa zmanjša spolno učinkovitost. Tako pri moških kot pri ženskah lahko alkohol povzroči nezmožnost vrhunca med seksom.

Alkohol in spolna disfunkcija

Spolna disfunkcija v povezavi z alkoholom zajema naslednja področja:

  • Spolna bolečinska motnja – bolečina zaradi spolnega odnosa. Te skoraj izključno doživljajo ženske. Mnoge ženske poskušajo bolečino prikriti z alkoholom, nato pa postanejo odvisne od njega, kar stanje le še poslabša. V mnogih primerih so motnje bolečine posledica globoke tesnobe, občutljivosti ali strahu.
  • Motnja spolnega vzburjenja – nezmožnost fizičnega vzburjenja med spolno aktivnostjo. Pri moških se to pogosteje imenuje erektilna disfunkcija. Motnje vzburjenja so med najpogostejšimi težavami, o katerih poročajo tisti, ki trpijo za alkoholizmom.
  • Zmanjšana spolna želja – pomanjkanje zanimanja za seks. To se šteje za izgubo libida, ki je spolna energija, vznemirjenje in želja. Močno pitje alkohola lahko zmanjša željo po seksu. Simptomi alkoholizma, podobni depresiji, pogosto vodijo v apatijo in lahko povzročijo, da se seks zdi bolj opravek kot intimnost s partnerjem.
  • Motnja orgazma – zapozneli, prezgodnji orgazem ali celo nezmožnost orgazma. Moški, zasvojeni z alkoholom, pogosto doživljajo prezgodnjo, neobstoječo ali zapoznelo ejakulacijo. Motnje orgazma so lahko posledica anksioznosti in se običajno pojavljajo skupaj z alkoholizmom, za katerega je znano tudi, da povečuje tesnobo.

Alkoholizem in spolna disfunkcija se pojavljata tako pri moških kot ženskah. Precej varno je reči, da na tej točki večina od nas razume, da alkoholizem ne pozna spola, demografije, starosti, statusa ali rase. Vendar pa se spolne težave pogosteje pojavljajo pri ljudeh, starejših od 40 let.

Pri ženskah, ki trpijo za alkoholizmom, so najpogostejše opažene oblike spolne disfunkcije dispareunija (boleč spolni odnos) in suha nožnica, kar kaže na težave s spolnim vzburjenjem. Zloraba alkohola je glavni vzrok za impotenco in druge motnje spolne disfunkcije pri moških. Erektilna disfunkcija pri moških, ki so odvisni od alkohola, je precej pogosta, vendar je bilo ugotovljeno, da je bistveno višja pri moških, ki dnevno zaužijejo več kot tri enote alkohola, in pri osebah, ki pokadijo več kot deset cigaret na dan.