Intima

5 zanimivosti o moškem penisu

Zanimivosti o penisu

Ste odrasel moški in seveda mislite, da veste vse o svojem penisu, a mi nismo tega mnenja. Za vas smo pripravili članek, v katerem boste izvedeli 5 zanimivosti o penisu, ki jih prej zagotovo še niste slišali.

1. Penis se lahko zlomi

Če se penis med erekcijo močno nagne v eno stran, se lahko zlomi. V penisu ni kosti, toda cevi, ki se med erekcijo napolnijo s krvjo, lahko počijo. Kri iz njih teče v penis in povzroča zelo bolečo oteklino. Poškodbe med spolnim odnosom, kjer je parner na vrhu, so odgovorne za približno tretjino vseh primerov zloma penisa. Zlom se običajno zgodi, ko moški penis zdrsne in se močno upogne. Zabeleženi primeri zlomov penisa so redki, veliko moških pa sicer ne poišče zdravniške pomoči, saj jim je preveč nerodno, da bi o tem poročali svojemu zdravniku.

2. Moški imajo več nočnih erekcij

V povprečju ima zdrav moški 3 do 5 erekcij med spanjem, pri čemer vsaka erekcija traja 25 do 35 minut. Zelo pogosto se moški sicer zbudijo z erekcijo. To je pravzaprav zadnja v nizu nočnih erekcij. Vzrok nočne erekcije ni popolnoma razumljen.

Toda študije kažejo, da so tesno povezane s fazo spanja, znano kot spanje s hitrim gibanjem oči (REM). Takrat so sanje najpogostejše. Ne glede na njihov vzrok se večina zdravnikov strinja, da so nočne erekcije znak, da moški nima erektilne disfunkcije. Močna erekcija je sicer posledica načina zdravega življenja.

3. Dolžina penisa ni povezana z velikostjo stopala

Mnogokrat slišimo, da je velikost penisa sorazmerna z velikostjo stopala, a po mnogih študijah so raziskovalci ugotovili, da gre le za mit. Raziskovalci na kolidžu v Londonu so izmerili penise 104 moških, vključno z najstniki in upokojenci. Pri tem so ugotovili, da velikost penisa nima nobene veze z velikostjo stopala.

4. Majhni penisi povzročajo veliko erekcijo

Krajši penisi se pri erekciji bolj povečajo v dolžino kot daljši penisi. Raziskave, ki temeljijo na meritvah penisa pri 2770 moških, so pokazale, da so se krajši penisi med erekcijo povečali za 86%, kar je skoraj dvakrat več kot pri dolgih penisih (47%). V študiji iz leta 1988 so raziskovalci ugotovili tudi, da je razlika v dolžini med kratkim in daljšim penisom veliko manj očitna, ko je penis v pokončnem stanju.

5. Penis ni mišica

V nasprotju s splošnim prepričanjem tako imenovana ljubezenska mišica ne vsebuje nobenih mišic. Zato je praktično neupogljiv, ko je penis v erektilnem stanju. Penis je nekakšna goba, ki se napolni s krvjo, ko je moški spolno vzburjen. Kri se nabira v dveh komorah v obliki valja, zaradi česar penis nabrekne in otrdi. Oteklina blokira žile, ki običajno odvajajo kri iz penisa. Ko erekcija izgine, se arterije v dveh komorah spet zožijo, kar omogoča odtekanje krvi iz penisa.