Šport

Kako po bolezni pridobiti kondicijo?

Pridobivanje kondicije po bolezni

Kratek odgovor na vprašanje iz naslova bi bil: počasi in strpno. Ko je človek bolan, mu sama bolezen jemlje veliko moči. Odvisno od trajanja in vrste bolezni pa je potrebno premišljeno načrtovati tudi ponovno pridobivanje kondicije. Po kakšnem blagem prehladu to morda ne bo težava.

Kaj pa, kadar je za nami močnejša gripa, morda pljučnica ali celo kakšen operativni poseg, celjenje zloma in podobno? V vsakem primeru bo šlo verjetno za drugačen pristop, a vsem bo enako to, da bo šlo postopoma. Še posebej starejši in tisti, ki že prej niso bili v najboljši telesni pripravljenosti, bodo morali vaditi zelo počasi.

Povratek na športne poti

Recimo, da ste bili pred boleznijo precej športno aktivni, zdaj pa vam je bolezen pobrala nekaj moči in vsekakor niste pripravljeni odteči enakih kilometrov kot pred njo. Za začetek bo dovolj, če boste šli na malo hitrejši sprehod in opazovali svoje telo. Zadihanost in utrip srca vam bosta povedala, kje ste.

Vsak dan nekoliko podaljšajte sprehod, nadaljujte z rahlim tekom, vsekakor pa se predhodno dobro ogrejte. Tudi telovadba doma vam ne bo škodila. Bistveno pa je, da z vadbo ne pretiravate in si ne želite preveč. Glava hoče, a telo ne zmore. Bo pa zagotovo še, le potrpežljivi bodite.

Po daljši bolezni

Ljudje, ki jih je prizadela daljša bolezen in so morali kar nekaj časa preležati v postelji oziroma biti doma, so vsekakor pred dokaj zahtevno nalogo. V takšnem primeru se svetuje rehabilitacija pod strokovnim nadzorom, tudi fizioterapija. Na ta način si telo postopoma opomore, mišice pa postanejo dovolj močne za opravljanje zadanih nalog.

Rehabilitacija pod strokovnim nadzorom

Včasih je potrebna rehabilitacija pod strokovnim nadzorom.

Ko je enkrat prvi del mimo, pride čas za premišljeno vadbo in krepitev splošne telesne pripravljenosti. Pri tem nikakor ne gre zanemariti pomena urejene in pravilne prehrane, ki bo telesu dostavila dovolj goriva, a tudi snovi za kasnejšo regeneracijo.

Po poškodbi

Odvisno od poškodbe se lahko za telesno kondicijo skrbi tudi med njo. Pri tem govorimo za tisti del vzdržljivost, ko povečamo »sapo«. Torej srčno vzdržljivost. Kako hitro se utrudi srce, pove tudi, koliko kondicije premoremo. Krepitev srca vodi torej do večje vzdržljivosti, zato so na mestu kardio vaje, s katerimi bomo poskrbeli za to, da se bo srčni utrip v mirovanju znižal, pod obremenitvami pa ostal znotraj pričakovanih meja. Vaje za srce prilagodite glede na svojo poškodbo.

Okrevanje po koroni

Zadnje čase nas pesti nadloga imenovana Covid-19 in znano je, da ljudje, ki so to bolezen preboleli, večkrat potožijo, da ne zmorejo več toliko fizičnih naporov kot prej. Seveda je potrebno v prvi vrsti obiskati zdravnika in se posvetovati z njim, a tudi v tem primeru bo potrebno telesno kondicijo obnoviti počasi.

Pričnite z zmerno vadbo doma. Počepi, kakšna skleca in hoja po stopnicah bodo povsem dovolj, da vas utrudijo. Potem počasi stopnjujte tempo oziroma dolžino vadbe. Ne bo šlo hitro, a če boste zavzeti, vam bo na koncu seveda uspelo. Težjih podvigov se ne lotevajte, vse dokler ne boste začutili, da vaše telo samo želi in potrebuje več.