Intima

Kontracepcijske tabletke: da ali ne

Kontracepcijske tabletke

Ko je bila kontracepcijska tabletka izumljena, je bila s strani žensk izjemno dobro sprejeta. Šlo je za čas seksualne revolucije in ženske so končno dobile moč, da odločajo o tem, kdaj želijo zanositi in kdaj si želijo spolnosti zgolj zaradi užitka. Od takrat so se kontracepcijske tabletke seveda precej spremenile in modernizirale, tako da je njihova hormonska sestava drugačna kot je bila nekoč. Prav tako pa je na voljo precej drugih, še bolj sodobnih kontracepcijskih sredstev, zaradi česar velja razmisliti, ali so kontracepcijske tabletke najboljša izbira ali ne.

Prednosti in slabosti kontracepcijske tabletke

Kontracepcijske tabletke vsebujejo sintetične različice hormonov, ki jih telo sicer proizvaja tudi samo. Z njimi se regulira mesečni cikel, tako da so kontracepcijske tabletke hkrati tudi odlično orodje za uravnavanje cikla na standardnih 28 dni.

Jemanje kontracepcijskih tablet

Kontracepcijska tabletka je še vedno ena najbolj učinkovitih metod za preprečevanje nosečnosti, vendar seveda pod pogojem, da ženska tabletke jemlje redno in pravilno. Vsekakor pa je v zvezi s tabletkami tudi kar nekaj pomislekov.

  • Prvi je, da se tabletka vzame oralno, kar pomeni, da se hormoni absorbirajo v kri in dejansko krožijo po celem telesu.
  • Drugi je ta, da hormoni, ki preplavljajo vse telo, ne vplivajo zgolj na plodnost. Povzročijo lahko akne, vplivajo na povišanje telesne teže in imajo še cel kup drugih stranskih učinkov, zaradi česar nekatere ženske kontracepcijskih tabletk ne prenašajo dobro.
  • Tretji pomislek je, da so tabletke neprimerne pri kadilkah, zlasti pri tistih na 35 let, saj lahko pride do krvnih strdkov.
  • In četrti: tabletke ne preprečujejo prenašanja spolnih bolezni, torej niso primerne za tiste ženske, ki nimajo stalnega spolnega partnerja (vsaj ne brez  souporabe kondoma).

Kaj uporabiti namesto kontracepcijske tabletke?

Enako učinkoviti metodi za preprečevanje nosečnosti kot kontracepcijski tabletki sta tudi sterilizacija (ki je dovoljena šele po 35. letu in je postopek, kjer si kasneje seveda ni mogoče več »premisliti«) in hormonski maternični vstavek (najbolj znan je tako imenovana Mirena). Tudi Mirena za preprečevanje nosečnosti uporablja hormone, ki pa se sproščajo lokalno, torej naravnost v maternico, poleg tega pa je potrebno Mireno zamenjati na vsakih pet let, torej odpade strah, da bi ženska pozabila vzeti hormone. Kot hormonsko kontacepcijo se lahko uporablja tudi kontracepcijske injekcije, po katere gre ženska na vsake tri mesece, vendar pri nas njihovi uporabi niso naklonjeni. Večinoma se uporabljajo po porodu, saj je mogoče ob njih (tako kot ob Mireni in v nasprotju s kontracepcijskimi tabletkami) povsem normalno dojiti.

Kontracepcijske tabletke pa seveda lahko nadomestimo tudi z drugimi, nehormonskimi načini preprečevanja nosečnosti, na primer z obročkom in seveda s kondomom. Diafragma, ki je ravno tako eden starejših načinov kontracepcije, se pri nas ne dobi.