Intima

Spolnost tudi med menstruacijo?

Spolnost med menstruacijo

Mesečno perilo je za marsikatero žensko nadloga, prav tako pa je lahko nadloga tudi za partnersko zvezo. Nekateri pari med menstruacijo nimajo spolnih odnosov, in če traja krvavitev dlje kot nekaj dni, lahko zagotovo pomeni, da je v tem času manj intimnosti in ljubezenskih gest na splošno, kar zagotovo vpliva na odnos.

Je spolnost med menstruacijo lahko škodljiva?

Kot pravijo ginekologi, prav gotovo ne, če seveda govorimo o zdravi ženski, ki nima menstrualnih težav. Kadar poteka menstrualni ciklus povsem normalno, ni nobenega razloga, da bi se med njim seksu odpovedali. Povsem drugače pa je, kadar so menstruacije že same po sebi težavne. Če žensko v času mesečnega perila mučijo krči v področju maternice, če ima glavobole, če prihaja do zelo močnih krvavitev ali je v tem času zaradi slabokrvnosti še bolj občutljiva, potem je zagotovo bolje, da na spolnost med menstruacijo pozabimo.

Seks med menstruacijo

Kakšno je torej pravilo za spolnost med menstruacijo? Nič kaj drugačno kot za spolnost na splošno: obema partnerjema mora prijati in oba si jo morata želeti.

Menstruacija namreč ni nekaj, ob čemer imajo predsodke do spolnosti zgolj ženske, temveč jih imajo lahko v enaki meri tudi moški. V času, ko se maternica po ovulaciji čisti, si marsikdo ne želi intimnosti – nekateri zaradi predsodkov o tem, kaj je »higienično«, drugi zato, ker resnično ne prenesejo pogleda na krvav izcedek, tretji pa zaradi neutemeljenega mnenja, da bi lahko s svojim udom partnerko med menstruacijo celo poškodovali.

Kako se lotiti spolnosti med menstruacijo?

V času mesečnega perila je še toliko bolj pomembno, da ženska skrbi za primerno osebno higieno, za spolnost med menstruacijo pa naj higieni več pozornosti nameni tudi moški. Prhanje pred odnosom in po njem naj postane navada. Prav tako je potrebno zaščititi posteljo, če ne želite imeti na ležišču madežev, za kar lahko poskrbite z brisačo ali kakšno nepropustno prevleko.

Vas spolnost med menstruacijo kljub temu ne premami? Nič hudega. Po nekaj dneh premora bosta v njej uživala še bolj, saj pravijo, da se strast po odrekanju še poveča.