Partnerstvo

Kako narediti največ iz svojega življenja? (1. del)

Vsi imamo obdobja, ko se počutimo brez energije, z veliko želja, za katere se trudimo najti motivacijo. Lahko se občasno počutimo motivacijsko “na tleh”, toda ko ti trenutki začnejo postajati pogostejši ali trajajo dlje časa, se lahko začnemo videti drugače. Naši cilji postanejo manj pomembni, težko se počutimo navdihnjeni in začnemo se spraševati, ali smo sploh česa sposobni, ali ima naše življenje sploh smisel.

  1. Naš idealni jaz

Vsi imamo želje in sanje; kdo želimo biti, kako se želimo obnašati, cilje, ki jih želimo doseči, in kako se želimo pokazati v svetu. “Idealni jaz” je koncept v psihologiji, ki se nanaša na podobo, ki jo nosimo v naših mislih o tem, kako bi naš najboljši jaz izgledal, deloval in se počutil. Naš idealni jaz je pogosto podoba produktivnosti in našega doseganja določenih ciljev, zdravega vedenja in še več. Na žalost naša življenja pogosto ne dopuščajo veliko razmišljanja o našem idealnem jazu in zdi se, da se zapletete v krog, na eni strani želja in na drugi strani misli o tem, da nečesa niste zmožni doseči.

  1. V tem niste sami

Če se včasih počutite leni ali neproduktivni, zagotovo niste sami. Raziskave so pokazale, da le 5 odstotkov ljudi, ki so zase določili novoletno resolucijo, dejansko doseže svoj cilj. Dejstvo je, da vsaj ena od štirih oseb že po prvem tednu pade v isti vzorec, v katerem je bila pred raznimi zaobljubami.

Kaj se zgodi, da je tako težko ostati motiviran in produktiven in delati v smeri želenih ciljev?

Obstaja veliko stvari, ki lahko ovirajo našo produktivnost in doseganje naših ciljev, zaradi česar se vidimo kot “lenobe”. Včasih so ovire situacijske ali povezane s časom in priložnostmi, včasih pa lahko sami ustvarjamo ovire s svojim pristopom, našo miselnostjo ali našimi metodami.

  1. Stare navade umrejo zadnje, oziroma: navada je železna srajica

Da bi dosegli resničen napredek in opustili naše stare “lene” vzorce, moramo prepoznati, kaj bi lahko vplivalo na našo nezmožnost, da dosežemo svoje cilje, ali da se počutimo manj produktivni, kot bi si želeli počututiti. Torej, tisto, kar si lahko zamišljate kot “leni”, je lahko samo vprašanje vašega negativnega pristopa in nezmožnosti rešiti se starih negativnih navad, ki so vam onemogočile, da bi se počutili produktivno in dosegli svoje cilje.

Tukaj je več takšnih navad, ki nam lahko preprečijo doseganje naših ciljev. Če je karkoli na tem seznamu videti znano, ne skrbite – še zdaleč niste sami:

  • Preveliki ali zapleteni cilji.

Vsi želimo doseči največ kar lahko, vendar lahko grobo podcenjujemo, koliko truda in časa potrebujemo, da kaj takega dosežemo. Če se našemu cilju odrečemo že po nekaj urah, to ni  zato, ker smo leni, ampak ker smo morda spoznali, da smo napačno izračunali količino časa in napora nam bo določena stvar vzela in kako zelo se bomo morali za določeno stvar potruditi.

  • Pričakujete popolnost

Ko delamo v smeri cilja, pričakujemo, da bo pot gladka in dosledna, ko bo v resnici pot do našega cilja najverjetneje polna preobratov in zavojev ter padcev nazaj.

  • Poslušate svojega notranjega kritika.

Če je izraz “len”, “nesposoben” ali kakšen drug barvit izraz del vašega samo-govora, obstaja verjetnost, da bodo te negativne misli prevladale nad tistimi pozitivnimi. Morda boste celo spravili svojega notranjega kritika v poskus, da vas bi ta notranji kritik motiviral. Kar se zgodi? Vaš kritični glas se osredotoča na vse vaše pomanjkljivosti in slabosti, ne pa na obstoječe prednosti in pozitivne lastnosti, ki bi vam lahko pomagale pri napredovanju.

  • Poslušanje kritike drugih.

Ko se učimo o sebi in o tem, kako deluje svet skozi naše izkušnje, dobivamo povratne informacije od drugih ljudi, ki pomagajo oblikovati našo samopodobo. Ko nas je nekdo, ki je pomemben za nas, v preteklosti imenoval za lenuha, lahko to imenovanje vpliva na to, kako se vidimo v odrasli dobi. Lahko tudi slišimo njihov glas v sebi celo ko smo že odrasli in zato čutimo dvom in obup, ter se ne počutimo sposobne. Ker nam je bilo to tolikokrat povedano.

  • Ne ustvarimo načrta, kako bomo dosegli določen cilj.

Ko najdemo navdih in se navdušimo nad novim ciljem, lahko pozabimo na eno izmed glavnih, oziroma najbolj pomembnih stvari: oblikovanje načrta. Naše navdušenje nad ciljem lahko povzroči, da se premikamo hitro in z veliko strasti, vendar se ta strast spremeni v občutek, da smo preobremenjeni in se počutimo nemotivirani..